DESIGN THINKING MET LEGO SERIOUS PLAY

DESIGN THINKING MET LEGO SERIOUS PLAY - vrijthof_maastricht_depositphotos_199523830_l-2015

Design Thinking with LSP ®

“where innovation meets business”

 

Design Thinking (DT) is een ‘hot topic’ de laatste tijd. Het omvat een methodische aanpak om innovatie, vernieuwing, op een creatieve manier vorm te geven. DT biedt als methode een aansprekende manier om onze wereld op een andere manier te bekijken en andere aspecten te ontdekken. In plaats van de beste keuze te maken uit bestaande alternatieven, gaat het er om nieuwe, aansprekende alternatieven te ontwikkelen, nieuwe oplossingen, nieuwe ideeën en de realisatie daarvan. Daarbij staat voorop de co-creatie tussen belanghebbenden, zoals producent en klant, om tot onnavolgbare waarde creatie te komen.

Design Thinking is een methode, een manier van denken en werken om op een praktische en creatieve manier problemen op te lossen of nieuwe producten en diensten te ontwikkelen. De Methode bestaat uit meerdere essentiële vaardigheden in een combinatie van empathie, creativiteit en rationaliteit om in behoeftes van de cliënt te voorzien en nieuwe waarde te creëren. DT is in essentie een creatief proces, dat, anders dan analytisch denken, vooral zorgt voor het generen van goede ideeën. Niet het oordeel, maar het bedenken van nieuwe ideeën staat voorop. Dit voorkomt de angst voor het maken van fouten en zorgt ervoor dat iedereen meedoet in het creëren van ideeën en eerste prototypes.

 

DESIGN THINKING MET LEGO SERIOUS PLAY - design_thinking_2018_process_2

 

De 2-daagse Training

Tijdens deze tweedaagse training combineren we de wereld van Design Thinking met die van LEGO SERIOUS PLAY. Twee methoden met ieder een eigen doelstelling die elkaar naadloos aanvullen. Zo staat Design Thinking bekend als een creatief proces, waarbij deelnemers – ieder met hun eigen manier van denken-  stapsgewijs geholpen worden bij het opbouwen van ideeën op weg naar een innovatie, een vernieuwing. En LEGO SERIOUS PLAY wordt gedefinieerd als een procesmethode die groepen ondersteunt, communicatie vergemakkelijkt en bijdraagt aan de oplossing van complexe vragen. Door deze methoden te combineren worden deelnemers in staat gesteld hun denkproces letterlijk vorm te geven en tot een resultaat te komen.

7 redenen om de methoden te combineren

 1. Learning by doing. Zowel Design Thinking alsook LSP vinden hun oorsprong in het constructivisme een iteratief proces waarin ‘learning through experience’ centraal staat, een bewezen effectieve manier van werken en leren.
 2. Constructionisme. Ten aanzien van deze wijze van leren en kennis vergaren, hebben we aandacht voor innovatie door disruptie. Juist door het bestaande te confronteren met ‘het andere’ ontstaan verrassingen die kunnen leiden tot het bewandelen van nieuwe wegen en/of het verkrijgen van nieuwe inzichten.
 3. Co-creatie. Iedere verandering, iedere vernieuwing, iedere innovatie draait om samenwerking; een multidisciplinair team waar ieders input telt. Alleen dan ligt een duurzame ontwikkeling voor de hand. Voor Design Thinking geldt dat diversiteit leidt tot originaliteit, middels LEGO SERIOUS PLAY krijgt dat uitgangspunt letterlijk handen en voeten.
 4. Begrijpen en begrepen worden. Als je vertelt hoe een fiets eruit ziet, heeft de  luisteraar waarschijnlijk een ander plaatje in zijn hoofd zien dan jij. Laten zien wat je bedoelt en daar vragen over stellen, leidt tot een gemeenschappelijke taal. Visuele informatie begrijpen we sneller, onthouden we beter, verbinden we ons mee en het stimuleert creativiteit.
 5. Ruimte voor intuïtie. Beide methoden bevorderen een creatief proces waarin intuïtie en het onderbewuste elkaar versterken. Door het gebruik van de handen worden de hersenen gestimuleerd zodat een creatief proces ontstaat leidend tot onverwachte ideeën .
 6. De MENS centraal. Gedurende het proces van Design Thinking staat de co-creatie centraal. LEGO SERIOUS PLAY faciliteert dat proces doordat de mens met al zijn kennis en kunde centraal komt te staan. Eén van de steunpilaren is dan ook dat het antwoord voortkomt uit het systeem ofwel de groep mensen die voor, door en met elkaar werken Je wordt tijdens het proces gedwongen uit je comfortzone te stappen, wat ervoor zorgt dat iedereen in het team gelijk wordt en bijdraagt aan een oplossing.
 7. Speel Goed. Bij ieder Design Proces is de uitkomst nog onbekend. Tijdens de training combineren we de methoden wat leidt tot een methodische en gestructureerde aanpak. We nemen deelnemers stap-voor-stap mee in het denk- en ontwerpproces; niets wordt aan het toeval overgelaten. De verbinding tussen de methoden ontstaat door het element “play” toe te voegen, waardoor het bijna magische effect van immersie ontstaat, het totaal in een spel op kunnen gaan waardoor de gewone wereld even niet meer lijkt te bestaan. Op deze wijze transformeren we een ongewis proces naar vernieuwing en innovatie.

 

Deliverables

 • Kennis van de modellen en toepassingen die de stappen van het Design Thinking proces concreet maken. Daarbij een manual met artikelen die de essentials van de modellen en toepassingen behandelen.
 • Inzicht in en ervaring met toepassing van LEGO SERIOUS PLAY in combinatie met het gehele proces van Design Thinking.
 • Complete manual met handleiding voor cliënt-orientated-workshop.
 • Design Thinking i.c.m. LEGO SERIOUS PLAY kun je toepassen op organisaties, processen, mensen, producten of diensten.

 

Voor Wie, Waar en Wanneer

Deze training is gericht op LSP Facilitators in het bezit van een certificaat op basis van de 4-daagse training waarin alleen applicatietechnieken van de LEGO SERIOUS PLAY methode uitvoerig zijn geoefend. Enige kennis van Design Thinking is een pré, doch geen must.

 • Het aantal deelnemers is gelimiteerd en maximaal: 8.
 • Deelnemers ontvangen van Design Play een genummerd certificaat. Hiermee wordt gewaarborgd dat zij kunnen beschikken over het ontwikkelde materiaal en updates die volgen. 
 • In 2019: Maastricht (NL), 24 en 25 Januari, 2019

 

De investering:

De fee voor deze training bedraagt € 1.800, (excl. BTW) Deze fee is inclusief refreshments and lunches gedurende de tweedaagse. Overige reis- en verblijfskosten zijn niet inbegrepen.

 

De training is ontworpen en eigendom van Design Playan alliance of Bricks and Business and Strategic Creative I All rights reserved.

LEGO®, SERIOUS PLAY®, the Minifigure and the Brick and Knob configurations are trademarks of the LEGO Group, which does not sponsor, authorize or endorse this website

Copyright © Bricks and Business 2017. LEGO®, SERIOUS PLAY®, the Minifigure and the Brick and Knob configurations are trademarks of the LEGO Group, which does not sponsor, authorize or endorse this website